Митът за свръхдецата

    Половото размножаване е генетичната рулетка, в която залозите са високи, пише   Slate.
    „От стотици   яйцеклетки и милиони сперматозоиди   две клетки се сливат за да произведат дете, чиито природни дадености да отразяват най-доброто от двамата родители или най-лошото“ – описва процеса на зачеване авторът Уил Оремус. Един алел (форма на гена) може да направи от здраво дете инвалид.

    Ами ако науката предложи начин да се нагласят нещата така, че да се роди здраво и надарено дете? Това реалистично ли е? Миналата седмица списание Vice съобщи, че това е неизбежно, но не и в западащите Съединените щати.

    В статия, озаглавена „Китай ще създава   гении на конвейер“ се съобщава за разработката в тази страна на грандиозен план за създаването на свръхдеца.

    „В института  BGI в Шенжен учени са събрали ДНК проби от две хиляди най-умни хора в света и проследявайки техните геноми, се опитват да открият алели, които определят човешкия интелект.

    И те изглежда не са далеч от откритието си,  след което скриниг на ембрионите ще позволи на родителите да изберат най-обещаващата зигота с  потенциал за увеличаване на IQ във всяко поколение с 5-15 точки, „- пише Vice.

    Човек би си помислил, че такова сeнзационно съобщение ще бъде възприето скептично от читателите и развенчано или пренебрегнато от водещите медии. Вместо това то се  разпространи в социалните мрежи и е лидер в седмичната компилация на  Би Би Си  Future „Най-добрoтo в мрежата.“

    В действителност, основните компоненти на това съобщение са  верни. Но голяма част в него е  наивно и преувеличено.

    Струва си да се обмисли внимателно как в близко бъдеще родителите ще имат избор по отношение на зачеването на детето: да се създаде ембрион в лаборатория, да се анализира неговата ДНК и да се избере най-здравото бебе или да се тръгне по старомодния начин, като се разчита на волята на природата.

    Ханк Грили, директор Центъра за законност  и биологични науки в Станфордския университет, твърди, че все някога доимплантационният генетичен скрининг може да направи  възпроизвеждането чрез полово сношение остарял способ, поне за тези, които могат да си го позволят.

    Но това не означава появата на поколение на гениите.
    „По мое мнение  е очевидно, че интелектът –  дори и да съществува като даденост, което се оспорва от много психолози – се определя от набор от гени и генетични комбинации, всяка от които е в зависимост от околната среда.

    Шансовете за това, че генетичната селекция ще доведе до значително увеличаване на интелигентността на човека през този век, са ниски „, – казва той.

    Източник: Slate

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *