За да спасите зрението си помага правилото 20-20-20

    zrenieЕдин от най-големите проблеми на нашето време – лошото зрение, дължащо се на постоянна работа пред компютъра – скоро може да потъне в забвение. Изследователите най-накрая са открили как можете с помощта на прости упражнения да намалите  умората на очите.

    Откритието принадлежи на изследователите от университета на Тексас, които са измислили елементарната стратегия „20-20-20-20“. Методът се състои в това компютърните потребители да почиват на всеки 20 минути и за 20 секунди  да разглеждат обекти, които са разположени на разстояние от 20 фута (6 метра). При това трябва да мигнат около 20 пъти.

    Ефективността на тези упражнения се обяснява много просто. Мигането е естествен начин да се поддържате повърхността на окото влажна. Ето защо, вместо да се използват специални капки за очи, е по-добре и по-икономично да се мига. Специалистите съветват да правят упражненията не само редовни потребители на компютър, но и   всички, които искат да запазят своето зрение.

    Упражненията могат да помогнат за предотвратяване на симптоми като сухота, преумората на очите, главоболие, болки във врата и болки в ставите. Обикновено дискомфортът във врата и главоболието поради пренапрежение има временен характер, но за мнозина това е ежедневна проблем, който води към всекидневната употреба на аналгетици и необходимостта да се търси медицинска помощ от професионалисти. С  най-голям риск са тези, които прекарват три или повече часа на ден пред компютъра.

    Новото решение може да изглежда доста странно за мнозина, но учените от Университета на Тексас са уверени, че техниката им работи. Особено важни са тези упражнения за офис персонала. Офис работниците голяма част от времето прекарват не само на компютри, но също така и в области със сух и студен въздух от климатика, което също води до проблеми със зрението.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *