В ЦЕРН са уверени: открит е бозонът на Хигс

    bozon higsПрез юли миналата година  учени в ЦЕРН обявиха, че с използването на Големия адронен колайдер са  намерили частица, имаща свойства, които се предполага,  че трябва да има бозонът на Хигс – елементарна частица, която според приетия днес модел на физиката, придава маса всички на частици във Вселената.

    Въпреки ентусиазма, с който бе посрещната новината, изследователите не бързаха да потвърдят откритието. Вместо това дори след публикуване в реферирани списания наричаха тази  нова частица  „подобна на „бозона на Хигс“,  за да разберат точно какво е открито и, че е необходимо да се проведат допълнителни изследвания.

    Но в четвъртък CERN спря колебанията и обяви, че  описаната през юли 2012 г. частица е истинският  бозон на Хигс.

    „Предварителните резултати, получени след разглеждане на всички изследователски данни от 2012 г., са великолепни. По мое мнение е очевидно, че ние си имаме работа с бозона на Хигс, въпреки че все още трябва да работим усилено, за да определим кой точно „- каза говорителят на проекта CMS Джо Инкандела.

    „За да може окончателно да се разбере това, ние  анализирахме масива от данни, проверихме съответстват ли квантовите свойства на открития  през юли бозон, и че  именно те са прогнозираните от съвременната физика. След проверка на два различни детектори се потвърди, че частицата има нужните свойства“, съобщи и официалният  представител на проекта ATLAS Дейв Чарлтън.

    „Forbes“

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *