Челен опит: Румънският президент бе лишен от самолет поради икономии

    baseskuРумънското правителство отказа да поддържа  президентския самолет, принуждавайки държавния  глава да пътува в чужбина с обикновени граждански  полети.  При това Бъсеску е отхвърлил чартъра на компания Tarom и е изразил силно възмущение от ситуацията, заявявайки, че управляващата коалиция се занимава с популизъм и на срещата на Съвета на ЕС в Брюксел, той е трябвало да лети  заедно с обикновените пътници.

    „Президентът на Румъния трябва да може по всяко време да се върне в страната, ако се случи някакво бедствие, като земетресение например. Не мога да кажа на румънците, че съм се върнал чак след 8 часа, само защото няма самолет „, – каза той.

    В отговор министърът на транспорта Релу Фенекиу съобщи, че лично той няма право да лиши президента от самолета, но поддръжката на  президентския самолет струва на бюджет 7 милиона евро на година, които трябва да бъдат спестени по време на криза.

    Той уточни, че парите за поддържане на самолета в постоянна готовност за излитане не са били отделени от държавния бюджет, но този въпрос не е от компетенциите на министерството, пише Mold News.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *