Си Цзипин: Китай е готов да печели войни и няма да се отклонява от пътя на социализма

    Китайският президент Си Цзипин на закриването на Общокитайското събрание на народните представители произнесе реч, в която идентифицира задачите и изясни целите на Китай в близко бъдеще. Според него китайското общество няма да се откаже от пътя на социализма, който, обаче, има „национални особености“. Именното това държавният глава нарече ключово значение за постигане на „китайската мечта“.

    Генералният секретар на Комунистическата партия заяви, че Китай все още е в ранен етап на социализма. Той подчерта, че въпросите, от които правителството трябва да се откаже са тези,  които пазарът е в състояние да реши, за да се избегне ненужната бюрокрация.

    Линията срещу бюрократизацията ще се допълва с война срещу корупцията, която водеше и  предшественика на Си Цзипин – Ху Цзинтао. Ръководителят на комунистите също така призова партийните работници и местните власти да се откажат от „излишно разточителство“.

    Говорейки за външната политика Си Цзипин увери, че Китай е за мирно съвместно съществуване с всички страни, но в същото време се обърна към офицерите и войниците от Народно-освободителната армия с призива да „бъдат готови да печелят войни “ в случай на опасност за суверенитета на Китай .

    Си Цзипин официално бе избран за президент на КНР на 14 март за срок от пет години. Той също така пое и поста ръководител на Централния военен  комитет на републиката.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *