Мащабни протести в Швейцария срещу икономиите

    В Швейцария на 16 март около 20 000 държавни служители организираха демонстрация, за да се противопоставят на строгите икономии с искания за по-добри условия на труд и заплати, съобщава Agence France-Presse.

    В демонстрацията, която се проведе в Берн, участваха учители, полицаи и други служители в обществения сектор. Протестиращите обвиняват правителството в това, че въпреки увеличението на цените, заплатите на държавните служители отдавна са непроменени.

    Според Майкъл Гербер  представител на профъюза  на учителите Lebe, правителството в последните години предлага множество данъчни облекчения за богатите, а разходите за образование и здравеопазване сe намаляват.

    Според швейцарския вестник Die Sudostschweiz  преди няколко години правителството на  швейцарския кантон Берн с цел икономии , практически е премахнало практиката на автоматично годишно увеличение на заплатите в публичния сектор, което е съществувало преди.

    В допълнение държавните разходи за образование и здравеопазване са намалени  с около 55 млн. швейцарски франка (45 милиона евро).

    Според Die Sudostschweiz  демонстрация от такъв мащаб се е провела в Швейцария през 2002 година.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *