Хапче за 2 пенса може да спаси хиляди хора

    2-pensaБритански лекари са направили важно откритие – те са открили хапче , струващо  само два пенса, което може да спаси  живота на хиляди хора, засегнати от рак.
    В продължение на много години при лечението на захарен диабет тип 2 (инсулинонезависим) е бил използван таблетиран лекарствен препарат за снижаване на кръвната захар от класа бигваниди ,  наречен метформин.

    Този препарат е включен в списъка на основните лекарства на Световната здравна организация, тъй като има редица полезни свойства, намалява триглицеридите и холестерола, често  наричан „лош“,  предвид развитието на атеросклероза. Метформинът намалява смъртните случаи от сърдечни усложнения , които са чести при пациенти с диабет.

    С такъв ценен ефекти тези  таблетки са се превърнали  в най-предписваните в света.

    А съвсем наскоро учени от Великобритания са открили още едно важно действие на метформина. Установено е, че той може да намали честотата на възникване на туморните процеси в организма.

    Според изследване на британците, метформинът  намалява рака на черния дроб със 78%, рака на панкреаса с 46%,  рака на гърдата с 30% и с 25% на  червата.

    Учените обръщат внимание на достъпността на препарата: метформин може да бъде закупен за два пенса.

    Следва да се отбележи, че през октомври миналата година, лекарите, участващи в швейцарска конференция признаха, че скъпите лекарства против рак са се оказали неефективни и са подарили само няколко седмици или месеци  живот на неизлечимо болни пациенти.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *