Осъдените на затвор до 3 години в Белгия ще изтърпяват присъдата у дома

    grivnaЗатворническите власти в Белгия са решили, че от сега  осъдените за дребни престъпления за срок от осем месеца до три години лишаване от свобода ще изтърпяват присъдата с електронна гривна. Според местните медии, такива мерки се приемат като решение за пренаселеността в белгийските затвори.

    Въпреки това  белгийските затворници все още ще трябва да прекарват известно време зад стените на затвора – в очакване кога ще им бъде дадена гривна. Имало е случаи, когато затворниците са чакали по година и половина след присъдата.

    Електронната гривна се носи на крака и  е свързана  към базовата станция като телефон без бутони. Станцията се намира на мястото на пребиваване на осъденото лице и предава сигнали от гривната в наказателната инспекция.

    В Белгия е сериозен проблемът с пренаселеността на затворите. В страната има  около 11 000 затворници, докато затворите са предназначени само за 8500 души. За да се реши този проблем, белгийските власти са решили да вземат под наем  затворнически килии в съседна Холандия.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *