Не е шега: Ядрена батерия за вашия мобилен телефон

    Батерия  която няма да се зарежда 20 години! Съвсем доскоро такива технологии можеха да бъдат намерени само в научно- фантастичните разкази, където ядрената енергия се използва почти навсякъде.

    За отбелязване е, че  този път, фантастите   отново не са сгрешили, тъй като текущото ниво на ядрената енергетика позволява телефоните да бъдат оборудвани с малки батерии, които работят на  принципа на ядрената реакция.

    Сравнително неотдавна учените предложиха да се създадат малки батерии, в които като гориво за ядрена реакция може да се използва радиоактивен тритий. Това вещество, независимо от факта, че е източник на радиация,  не е в състояние по никакъв начин да повлияе на човешкия организъм.

    Между другото, това е и причината тритият да не се разглежда като  гориво за ядрена  реакция. Силата на неговата радиация не е достатъчна  да увреди дори горните слоеве на кожата, да не говорим за вътрешните органи и централната нервна система.

    Следва да се отбележи, че радиоактивен тритий и  сега често се използва в производството на предмети, които често носят хората. Като най-ярък пример е часовник, чиито стрелки светят в тъмното. А това е просто резултат от реакцията на трития.

    Според учените батерията,  направена на основа на този елемент, под формата на малка интегрална схема,  може да произвежда ток с мощност от 0,8 до 2,4 вата в продължение на 20 години. При това тя може да работи при температури от -50 до 150 градуса, да  издържа на падане и силни вибрации.

    Невероятно, но учените дори са имали време да  изчислят колко ще ви струва една батерия: около $ 124.

    Разбира се, батерията, която може да работи в продължение на 20 години без зареждане е впечатляваща, но кой би се съгласил да носи в джоба си портативен ядрен реактор, дори и да знаее, че е безопасен. Това всъщност е големият въпрос.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *