Posted inБез категория

Колко езика може да се научат?

В света има милиони хора, които говорят у дома повече от един език – дори американците, повечето от които са едноезични. Владеенето на три езика вече не е изненада.

В Индия тези, които са ангажирани  бизнес, всеки ден говорят на пет или шест различни езика. А какво ще кажете за 10, 20, 30 и 100 езика? Какъв е максималният брой езици, които човек може да научи?

Майкъл Eрард в забележителната си книга „Няма вече Вавилон («Babel No More»), пътешества по света в търсене на суперполиглоти – хора, които учат и усвояват огромен брой езици .

Той хвърля светлина върху тайните на успеха им и обяснява защо понякога е трудно да се определи точния брой на езиците, които владее един човек. Ето и имената на някои суперполиглоти, с които се е запознал:

Греъм Кенсдейл (Graham Cansdale), 14 езика
Кенсдейл владее 14 езика професионално като преводач в Европейската комисия в Брюксел. Учил е повече езици.

Ломб Като (Lomb Kato), 16 езика
Унгарската полиглотка казва, че пет от тези езици „живеят в нея.“ Тези пет езика изискват ежедневни упражнения в продължение на осем часа, за да се поддържа нивото. А от останалите шест тя може да превежда. Както твърди Като, при изучаването на език е много важно да вярваш в себе си. Мотото и в ученето: „Дълбоко вярвам във факта, че в езиците  съм гений.“

Александер Аргелес (Alexander Arguelles), около 20 езика
Aргелес отказва да съобщи точния брой на езиците. „Ако някой ви каже на колко езика може да говори, не му вярвайте“, – казва той. Иначе е научил повече от 60 езика и отделя по 9 часа на ден за това. На 20 езика може да чете.

Йохан Вандевале (Johan Vandewalle), 22 езика
През 1987 г. печели конкурс за  полиглоти във Фландрия, на който е бил тестван на 22 езика (макар  че знае повече). На конкурса е трябвало да  разговаря по 10 минути с хора, чийто език е майчин, с 5-минутни почивки.

Кен Хейл (Кеn Hale), 50 езика
Известния лингвист от Мичиганския технологичен институт е заявил, че може да се говори само на три езика – английски, испански и валбири (един от езиците на аборигените в Австралия), докато на другите говори малко.

Той вярва, че знанието на езика включва знания за  всички негови нюанси, ценности и стилове. Той не харесва хора, които съчиняват „митове“ за него като за голям познавач на езици, обаче  много от неговите колеги са забелязали как  в самолета   учи граматиката на фински, а при пристигането започнал да говори.

Емил Кребс (Emil Krebs), 32-68 езици
Броят зависи от това кой брои. Кребс, германски дипломат, който е работил в Китай, е имал такъв голям талант за езици, че след смъртта му решили да запазят неговия мозък в полза на науката.

Кардинал Джузепе Мецофанти (Cardinal Giuseppe Mezzofanti), 40 – 72 езика
Един от неговите биографи твърди следното: той е научил 14 езика, но никога не ги е използвал, на 11 езика той може да говори, на 9 езика говори нелошо, но без никакъв акцент, а 30 езици (принадлежащи към различни езикови групи ) той владее перфектно.

За изключителните езикови умения на Meцофанти се говори толкова много, че е възможно всичко това да е само легенда. Но според наблюденията на Eрард и разговорите му със суперполиглоти става   ясно, че с подходящи умения, отдаденост и упорита работа може да се постигнат забележителни резултати.

Психолингвист, с който се консултира Ерард е  заявил, че „теоретично няма ограничение за броя на езиците, които хората могат да научат“. Единственото нещо, което ограничава, е липсата на време.

„Mentalfloss“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *