US изтребители са прихванали два руски стратегически бомбардировача Ту-95

    tu-95Изтребители на военновъздушните сили на САЩ са вдигнати по тревога за  да прихванат два руски стратегически бомбардировачи Ту-95, които са летели около американския остров Гуам в Тихия океан, съобщава в събота телевизия NBC News, без да уточнява датата на инцидента.

    Американските военни са казали за тв канала, че са открили на радара два турбовитлови стратегически бомбардировача, които  според класификацията на НАТО са с името „Медвед“. За прихващане от  американската военновъздушна база „Андерсен“ са били вдигнати два изтребителя F-15.

    Заедно с това телевизионният канал съобщи, че „контактът между американските и руските  самолети е бил  на професионално ниво“, без инциденти, и че руските бомбардировачи през цялото време са останали в международно въздушно пространство.

    Американските военни са пояснили, че  далечният  полет на  два руски бомбардировача, който включва въздушно презареждане, те са забелязали на радарите и сателити, веднага след като Ту-95 са излетели от летището в северо-източната част на Русия.

    Според канала, японските ВВС също са вдигнали  във въздуха свои изтребители по тревога, когато руските самолети са летели близо до японското въздушно пространство. Да се установи дали на борда на „мечките“ е имало ядрено оръжие, не е било възможно, уточнява NBC News.

    От своя страна  говорител на Министерството на отбраната на Русия е заявил,  че никакви планови  полети на бомбардировачи в Тихия океан в  последно време не е имало.

    Гуам се намира в западната част на Тихия океан, в архипелага на Марианските острови и са част от САЩ, но неговите жители нямат право да гласуват на национални избори.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *