Над 1 000 човека във Видин протестираха срещу високите сметки за ток и монопола на ЕРЕП-ата

    vidin1Видинчани отново протестираха днес срещу високите сметки за ток и монопола на енергийните дружества. Протестът започна пред спортна зала „Фестивална“. Организаторите подчертаха, че протестът е мирен и не е политически. Основната причина за гражданското недоволство са високите сметки за ток.

    Хората искат прекратяване на лицензите и разтрогване на договорите с енергийните монополисти; да имат предсказуем и коректен доставчик на енергия; да могат да избират доставчик, какъвто избор има в редица европейски страни.

    „Изчисленията сочат, че близо 9% от увеличението на цената на ел. енергията за потребителите няма своето икономическо оправдание. Поради тази причина за последните три месеца на м.г. енергодружеството за Северозападна България е формирало печалба в размер на 240%“- заяви пред присъстващите Красимир Михайлов.

    vidin„Ако трябва, всеки ден ще сме на улицата“, заканиха се организаторите. И дадоха за пример протестите във Варна. Чуха се възгласи „Вън на монополите“ и „Спрете да грабите българския народ“.

    Множеството се отправи към енергийното дружество във Видин.

    Гражданите бяха ескортирани по улица „Цар Александър II“ от органите на реда. Полиция имаше и пред сградата на енергийната компания.
    Недоволни видинчани запалиха последните си сметки за ток в знак на несъгласие с високите суми, които трябва да платят.

    Стана ясно, че ще има още протести във Видин, които ще бъдат обявени допълнително.

    Ако хората не бъдат чути, ще се стигне и до протести в София.

    Радио Видин
    Снимки: Йорданка Петрова и Светослав Цветанов.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *