Китай за първи път изпревари САЩ по обем на международната търговия

Китай през 2012 г. за първи път задмина САЩ в търговския оборот, ставайки лидер в международната търговия,  пише „Блумбърг“, позовавайки се на данни от Търговския департамент на САЩ.

В САЩ вносът и износът за  миналата година са били на стойност 3,82 трилиона долара, докато в КНР аналогичните показатели са нараснали до 3,87 трилиона долара.

В същото време БВП на САЩ  два пъти надвишава БВП на Китай, които са съответно  15 и  7,3 милиарда долара. За това по-рано съобщи и   Световната банка. Според статистическата служба на КНР, обемът на китайската икономика за годината възлиза на 51,93 трилиона юана (8,3 трилиона долара).

Китай се фокусира върху увеличаване на обема на международната търговия след пазарните реформи на Дън Сяопин през 1978 г. Увеличаване на износа и чуждестранните инвестиции  помогнаха на страната да  ускори икономическия си растеж, който в периода 1978-2012 г. е средно 9.9% на година.

През 2009 г. Китай стана най-големият износител, докато САЩ е най-големият вносител. За сравнение, миналата година вносът на САЩ възлиза на 2,28 трилиона долара, а на Китай – 1.82 трилиона.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *