Министър-председателят на Ирак: Б. Асад е по-разумен от С. Хюсеин, режимът в Дамаск няма да падне

    irak-malikiИракският премиер Нури ал-Малики e заявил на 9 февруари в интервю за саудитски медии, че той не вярва в предстоящото падането на режима на сирийския президент Башар Асад. Багдадският  политик е обменил мнение по този въпрос с американския вицепрезидент Джо Байдън, пише RBK.

    Ал-Малики е чул от свои колеги, че режимът на Асад ще рухне в рамките на два месеца, и е парирал, че това може да не се случи в продължение на години.

    Според думите на премиера на Ирак, сирийският лидер е успял да обедини около себе си своите единоверци алауитите. И те, тъй като  са в малцинство, трябва да се борят отчаяно, защото се борят за оцеляване. Подкрепа за тази религиозна група оказват и други религиозни малцинства в Сирия.

    От другата страна са тези, които Малики   описва  като „сунитски екстремисти“.

    Иракският политик е  направил паралел между сирийския президент и   сваления владетел на собствената си страна   Саддам Хюсеин. Според премиера, Асад е „по-умен“ и „има по-дълбок  политически поглед“, отколкото  сваления диктатор.

    Ал-Малики е  разкритикувал външната политика на Турция. Министър-председателят заяви, че Анкара се опитва да поеме контрола не само върху Сирия, но и върху  собствената му страна.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *