Камерън иска Шотландия да забрави за независимост

     Премиерът Дейвид Камерън призова Шотландия да не се отделя от кралството, в статия поместена днес  в шотландските медии.

    „Ако погледнем фактите, то Великобритания работи. И тя работи добре „- отбелязва Камерън. Британският премиер изтъкна значението на шотландското решение за цялото Обединено кралство. „Ние всички сме по-добре заедно, отколкото поотделно“, заключи той.

    Проучванията на общественото мнение показват, че в момента броят привържениците на отделянето е 32%, докато делът на противниците на независимостта е 47%.

    Консервативната партия, водена от сегашния премиер, е срещу независимостта на Шотландия. Две други големи британски партии – либерал-демократите и лейбъристката партия също се противопоставят на нейното отделяне. Поддръжник на предоставянето на независимост е Шотландската национална партия, водена от Алекс Салмънд.

    Шотландското правителство е готово да обяви независимост през март 2016 г., в случай, че шотландците кажат Да на референдума за отделяне от Обединеното кралство.

    Референдумът трябва да се проведе през есента на 2014. В 16-страничен документ правителството съобщава, че тъй като обявяването на независимостта на Шотландия може да стане през март 2016 г., още през май е възможно да се състоят първите избори за независим парламент.

    Шотландия и Англия са свързани с Акт за съюз от 1707 г., когато правителствата подписват споразумение за създаването на Кралство Великобритания. Правно основание за разделянето им може да се счита Актът за Шотландия (1998 г.).

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *