В Париж откриват първата зала за дрогиране

    Според министъра на здравеопазването на Франция, инициативата за създаване на специална стая за наркомани, където те ще бъдат снабдени със стерилни спринцовки, ще намали смъртността, пише Алберто Матиоли в статия, публикувана на интернет страницата на вестник La Stampa.

    „Първата френска  „зала за приемане на дози наркотици“ ще бъде отворена тази пролет в Париж, вероятно в 10-ти район, между Северна и Източна гари, където циркулират повечето наркомани“, пише изданието.

    „Това е зала, където зависимите ще вземат една доза. Там те ще получат стерилни спринцовки за предотвратяване на разпространението на болести и ще има и лекари, които могат да съдействат при предозиране и да се опитват да установят диалог с наркоманите за евентуалното им приемане в центрова за детоксикация“ – казва авторът.

    „Инициатор на тази „зала“ е министърът на  здравеопазването Марисол Турен. Против инициативата са били десните и местните депутати от 10-ти район: те са изразили позицията:  „Навсякъде, но не близо до дома ми. “

    Тези „услуги“  вече съществуват в Европа. Първата зала бе открита в Берн (Швейцария) през 1986 г., след 20 години броят на смъртните случаи от свръхдоза са намалели  10 пъти „- посочва изданието.

    „Френската статистика е тревожна. Постоянно вземат наркотици 2,2 милиона: 550 000 – марихуана, 500 хил. – хероин, 400 хил. – кокаин, 150 хил. – екстази.

    Източник: La Stampa

    Бел.ред. И после защо забраняват пушенето ли?

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *