В ЮАР вдигнаха заплатите на сезонните работници с 50 %

    В Южно-африканската република увеличиха  минималната работна заплата на работниците в  селскостопанските предприятия с 52%, съобщи  BBC News. Това стана след масови протести на служителите в лозаро-винарските  стопанства в  Западно- Кейпската провинция.

    Южноафриканският министър на труда Милдред Oлифант заяви, че минималната работна заплата на работниците във фермите  сега е 105 ранда ($ 12) на ден, в сравнение с $ 8 преди. Това обаче е по-малко от исканите $ 17, за които се бореха стачкуващите.

    През януари стачка в Западен Кейп обхвана хиляди работници, които не се считат за наети на постоянна основа, въпреки че работят във фермите в продължение на много години. Тяхната работа е сезонна.

    В бунтовете загина един човек – собственик на малък магазин, оказал се в района на престрелките в  Де Дорнс. Полицията за да разпръсне демонстрантите, използва гумени куршуми и сълзотворен газ.

    Протестите приключиха, след като правителството обеща да преразгледа изискванията за минималната работна заплата в региона.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *