Тръбата на „Южен поток“ излиза на защитен плаж в България

    Газопроводът „Южен поток“ ще излезе на плаж, ще мине през защитени територии и земеделски земи. Притеснително ли е това за природозащитниците и земеделците. От утре във Варна започват обществените обсъждания свързани с предстоящото строителство на морската част на газопровода. Тази част от газопровода, реализирана от компанията „Южен поток – транспорт“, включва и 3 км на сушата. На сайта на компанията вече е публикувано задание за оценка на въздействието на околната среда.

    Морската част на газопровода „Южен поток“  ще преминава през 23 км български териториални води, ще влиза на брега 11 км южно от Варна на плажа „Паша дере“ и след още 3 км ще се съедини със системата на сухопътния газопровод, по който газът ще тече към Европа.

    Зад това сухо географско описание обаче се крият не само мащабни и дори първи по рода си строителни работи в България, но и обществени тревоги как тези дейности ще засегнат екологията и живота на този крайбрежен  туристически район.

    Според  „Южен поток – транспорт“ за полагането на четирите линии тръби в морската част ще бъдат използвани специални кораби, с каквито италианската компания „Сайпем“ вече е  полагала тръбите на газопровода „Син поток“ към Турция, или Северен поток към Германия. В морето в българската зона тръбите ще бъдат вкопани или положени директно на дъното, но после ще бъдат обгърнати с нещо като бетонен саркофаг. Бетонът ще ги пази от случаен контакт с рибарски мрежи или котви, например.

    На кадри във видеото се вижда изходният терминал на газопровода „Син поток“ от Русия към Турция, но подобна би трябвало да е и приемната станция на „Южен поток“ у нас. И тя, както и руската станция, ще бъде снабдена със специална защитена от шум и земетресения апаратура.

    На сушата четирите линии на газопровода ще излизат на 2 км южно от село Ракитника и ще следват линията на съществуващия газопровод „Галата“ като по този начин максимално би трябвало да бъде ограничено въздействие върху околната среда. Тръбопроводът пресича зони от „Натура 2000“, предназначени за защита на диви птици и горски масив и ще мине в близост до защитените местности „Лимана“ и „Ракитник“.

    Според „Южен поток – България“ може би най-засегнати от строителството ще бъдат туристите, които докато то трае, няма да могат да ползват иначе малкия плаж „Паша дере“. Докато трае строителството на морския и крайбрежния участък у нас ще бъдат изградени складови площадки, както и най-малко една брегова база на строителния флот. Според авторите на заданието въздействията върху социалната среда по време на строителството могат и да бъдат положителни заради икономическите стимули, свързани с местна заетост и възможности за бизнес.

    Видео

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *