Русия се готви за подялбата на Сирия?

    Русия провежда най-големите от времето на СССР  военноморски маневри край бреговете на Сирия и Черно море, пише Дан Виторио Сегре в  материал, публикуван във вестник Il Giornale.

    „Какво прави  руски флот от 23 кораби в  Средиземно море към бреговете на Сирия и в Черно море като част от   най-големите военноморски учения  от времената на Съветския съюз? Без съмнение  това е демонстрация на сила от страна на Москва, но в полза на кого и/или срещу кого? Каква е целта на това, от три различни военни театъра – Черно море, Балтийско море и Северно море – в източната част на Средиземно море да пристигнат  ракетен  крайцер, антиподводничар, четири десантни кораба  с 300 морски пехотинци и две подводници, едната от които – ядрена? “ – пита  авторът.

    „Това не е просто учение, това  вероятно е  предупреждение към Америка, Европа и Турция да не предприемат военна намеса в Сирия. А още и демонстрация за намеренията на Москва да докаже  на страните в региона, че Русия отново е  станала велика сила  в тази сфера.“ – пише още авторът.

    „По-неясни  са истинските цели. Това може да бъде подготовка за операция по контрол на сирийските  складове с химически оръжия,  които, както  се страхуват руснаците, Америка, а също и Израел, може да попаднат в ръцете на радикалните ислямисти. На сирийска територия действат британски, френски, а може би  и израелски специални сили „- отбелязва авторът на статията.

    „Вероятно една от целите на маневрите може да бъде намерението да се напомни на страните в  източната и южната част на Средиземно море, че Русия съществува и че нищо не бива да се  прави  в този театър на военни действия.

    В този контекст може да се тълкуват действията на Москва като на залог на масата за възможна  подялба на Сирия след падането на режима на Асад. В Анкара, Йерусалим, Бейрут и Багдад все повече се говори за сирийския алавитски регион, където Русия и  Иран възнамеряват да  поддържат присъствие, признато от Европа и Америка „- предполага журналистът.