България води по смъртност от злокачествени тумори в Европа

    България остава една от страните с най-високите коефициенти за смъртност по всички причини. На 100 хиляди души смъртта у нас е по-висока от средната за Европейския съюз в 17 различни категории, сред които туберкулоза, менингококова инфекция и болести на бъбрека и уретера, както и трудови злополуки.

    Това показва последният доклад за здравното състояние на нацията, изготвен от Министерството на здравеопазването. Той беше представен и одобрен от ресорната парламентарна комисия. Данните са за 2011 г. събрани от Евростат, НСИ, Национален център за опазване на общественото здраве, Национален център по заразни и паразитни болести и др.

    В пет категории на причините за смърт сме на първо място – злокачествени тумори, болести на органите на кръвообращението и на сърцето, мозъчно-съдови болести, както и от някои състояния, възникнали още преди раждането.

    Най-честите причини за смърт в България все още са сърдечно-съдовата недостатъчност, мозъчносъдовата недостатъчност и исхемичната болест на сърцето. При злокачествени новообразувания водещи са заболяванията на бронхите и белия дроб, след това на дебелото черво, млечната жлеза при жените, стомаха, панкреаса и на простата при мъжете.

    Повече : http://www.dnevnik.bg/zdrave/2013/01/31/1994649_bulgariia_vodi_po_smurtnost_ot_zlokachestveni_tumori_v/?ref=rss

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *