Отгледаха нов нос на ръката на загубилия го пациент

    nosЖивеещият във Великобритания ирански лекар Алекс Сейфалиан отгледа нов нос на ръката на бизнесмен, след като той го загубил поради  рак на кожата. Лекарят е разработил революционна технология за създаването на човешки части в  тялото от стволови клетки. В момента предстои отгледаният нос да се отдели от ръката и да бъде зашит на мястото му.

    Технологията се състои от няколко етапа. Първоначално формата на носа се моделира  от  мрежа, подобна на пчелна пита,  а за целта се използват снимки.

    След това лекарите потапят   формата в контейнер  със стволови клетки. Клетките залепват на порестата повърхност на матрицата, а по-късно носът се поставя в специален биореактор, който стимулира развитието на клетките, пише вестник The Daily Mail.

    В последния етап лекарите зашили носа в ръката на бизнесмена, за да завърши образуването на тъканите. Когато този процес приключи, трансплантационен хирург ще го пресади на лицето му.

    „Това е уникална технология, която изпитваме за първи път. Това ще ни позволи да помогнем на хората, които са загубили носа   си при злополука или по време на военна служба „, – казва Алекс Сейфалиен. Той планира да продължи да работи над  откритието си, за да се научи   да възстановява всяка част на тялото.

    Съществува опасност, че изкуствено отгледният нос няма да  различава миризми, за разлика от естествения. Но лекарите смятат, че с течение на времето новият орган ще придобие това свойство.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *