Давоските премии на „позора“ на Public Eye Awards за 2013 г. бяха присъдени на „Шел“ и „Голдман Сакс“

    davosДавоските  премии на „позора“ на   Public Eye Awards за 2013 г. бяха присъдени на  „Шел“ и „Голдман Сакс“. За това се съобщава в прессъобщението на швейцарското поделение на  „Грийнпийс“, което е съосновател на наградите заедно с Асоциацията на Бернската декларация.

    Shell е носител на премията  „народна антипатия“ – петролната компания спечели най-много гласове на сайта  Public Eye Awards. Фирмата  е на първо място с резултат от 16 446 гласа.

    Според съобщението на „Грийнпийс“, Shell винаги участва  в проекти, които създават опасност от замърсяване на природата. По-специално  еколозите упрекват  компанията за стремежа и  да добива суровини в Арктика. „Грийнпийс“ посочва, че разработката на арктически находища е станала възможно благодарение на климатичните промени, които са настъпили, включително и по вина на Shell.

    Банка Goldman Sachs бе наградена от името на журито. Според резултатите от гласуването на публиката, финансовата организации е на второ място с резултат от 10 691 гласа. Наградата отиде в банката заради желанието и да донесе печалба за няколко много богати акционери, като е използвала различни кризи. Учредителите на  Public Eye Award обвинява Goldman Sachs в спекулации с гръцките облигации, които са допринесли за влошаването на икономическата ситуация в страната.

    На трето място в гласуването е охранителната фирма G4S, която е обвинена в груби нарушения на гражданските права. В списъците с номинираните са също Energy Corporation Repower, добивните компании Coal India и Lonmin, машиностроителната  Alcom.

    Позорните премии се връчват по време на икономически форум в Давос ежегодно от 2000 г. насам. Учредителите на тези премии се опитват по този начин да напомнят на компаниите за техните екологични и социални отговорности.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *