Eврокомисията с пет наказателни процедури срещу България в един ден

    Пет наказателни процедури на Европейската комисия срещу България за един ден – две в областта на енергетиката, две в околната среда и една при конкуренцията. Това е равносметката от публикувания днес януарски пакет с процедури на Брюксел, в който България е „шампион“ с най-много споменавания.

    Еврокомисията реши да заведе дело срещу България пред Съда на Европейския съюз заради издаването на разрешения за цифровия радиочестотен спектър, или т.нар. мултиплекси. Причината – страната е предложила прекалено ограничителни условия за издаване на лицензи, което е довело до изключването на потенциални кандидати от процедурата.

    Министърът на транспорта и съобщенията Ивайло Московски обяви, че е изненадан от наказателната процедура и прехвърли отговорността за казуса върху управлението на Тройната коалиция.

    Брюксел обаче заяви още в официалното си съобщение, че знае за обявената от България нова тръжна процедура за отпускане на допълнителни честоти. Но тези честоти няма да бъдат предоставени преди 1 септември 2013 г., когато ще се премине от аналогово към цифрово излъчване, обосноваха се от комисията, с което още веднъж показаха колко затруднена е конкуренцията на бъдещия пазар на цифрова телевизия.

    По втората процедура страната се оказа дори осъдена заради непълното прилагане на директиви за вътрешния енергиен пазар. България е приложила само частично директивите за електроенергията и за природния газ и по тази причина Еврокомисията предлага санкция в размер на 8448 евро на ден за всяка неприложена директива.

    Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев обвини Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) заради неготови наредби.

    Брюксел поиска още страната да предприеме мерки за енергийната ефективност в сградите. В мотивирано становище комисията настоя България и още три страни от ЕС да установят и прилагат минимални изисквания за енергийните характеристики на нови и съществуващи сгради, да осигурят сертифицирането на енергийните характеристики на сградите и да изискват редовната инспекция на отоплителните и климатичните инсталации.

    С решенията си днес Европейската комисия отново посочи, че въздухът в някои райони на България е един от най-замърсените в ЕС. Брюксел призова България незабавно да се заеме и с влошеното качество на атмосферния въздух, като проблемът се отнася до миниатюрните частици, известни като ФПЧ10. Те могат да причинят дихателни проблеми, рак на белите дробове и преждевременна смърт.

    Освен това Брюксел изрази загриженост, че България все още не спазва таваните за емисии на серен диоксид, азотен оксид и прах от промишлени предприятия. Тези нива е трябвало да се прилагат, съгласно Договора за присъединяване, още от 2008 г., но досега те са били превишавани всяка година, за която са представени данни.

    По трите последни процедури страната отново е заплашена от Съда на ЕС и от нови глоби, ако не отговори в изискваните срокове какво прави по решаването на проблемите и какви конкретни действия е предприела.

    http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2013/01/24/1990381_brjuksel_obiavi_pet_nakazatelni_proceduri_sreshtu/?ref=rss

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *