Работодателите в САЩ изпращат служители на курсове за сън

Ръководителите на американски  гиганти като Procter & Gamble и Goldman Sachs, са разтревожени: служителите идват в офиса недоспали.  Хроничната умора на персонала носи на компаниите загуби за милиарди долари, пише The Wall Street Journal.

Във връзка с това набират популярност програмите за ефективна почивка на персонала. Компаниите се интересуват и от инсталиране на лампи, които регулират нивото на хормона мелатонин, който отговаря за съня.

Експерти на американския Център за контрол на заболяванията и превенция са изчислили, че 30% от работещото население на САЩ (около 40,6 милиона души) не почива достатъчно през нощта –  спи по-малко от 6 часа на ден. Учените подчертават, че проблемът е особено остър за хората, които работят на смени и през нощта. 9% от американците са заявили, че се страхуват че може да заспят на работното място в неподходящ момент, например, на важни срещи или по време на преговори.

Според експертите от Харвард, през 2011 г.  липсата на сън сред персонала, и като следствие загубата на производителност, е струвала на  американският бизнес $ 63,2 милиарда. Става дума за т.нар. „презентаизъм“, когато служителите се появяват на работното място  за да присъстват, но в  същото време не могат да изпълняват задълженията си.

През 2012 г. в здравния център в Уисконсин над 2,6 хиляди служители са преминали 6-седмичен курс против безсъние. Той  е разработен от Johnson & Johnson. Участниците в обучението си водят  „дневник на съня“ и на тази база се препоръчват различни видове релаксация.

„Основни клиенти през последните години идват от инвестиционно банкиране,“ – казва психологът и автор на книгата „Сън за успеха“ Джеймс Маас. „По ирония на съдбата, те не търсят отговор на въпроса как да намират необходимите часове за сън и почивка в пълен размер. Хората искат съвети: как да не загубят активност, дори и след кратък сън „.

За да направят живота по-лек за работниците и служителите и да намалят загубите до минимум, компаниите възнамеряват да внедрят места за  отдих на самото работно място.

Например Google създаде преди пет години в централата си за капсули за сън,  оборудвани със звукова и светлинна изолация.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *