ЕС откри Център за борба с киберпрестъпленията

    В Европейския съюз от новата година започна работа  Център за борба с киберпрестъпления (European CyberCrime Centre (EC3).

    Както съобщава агенция „Интерфакс“ позовавайки се на Европол (Europol), EC3 става координационен център на ЕС в борбата срещу киберпрестъпността. Държавите-членки на ЕС и европейските институции възнамеряват да подкрепят EC3 за създаването на оперативни и аналитични възможности за разследвания на киберпрестъпления и да си сътрудничат с международни партньори.

    Мандатът на Центъра включва  борба със  престъпления в кибернетичното пространство като : престъпления, извършени от организирани престъпни групи за получаване на доходи, по-специално  онлайн-измами, престъпления, които са причинили сериозни вреди на жертвата, включително сексуална експлоатация на деца, престъпност, причиняващи вреда на критично важни инфраструктурни и информационни системи в ЕС.

    EC3 официално започна работа на 1 януари тази година. Церемонията по откриването му ще се състои на 11 януари в централата на Европол в Хага (Холандия).

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *