Япония се готви за конфликт с Китай

    Японските власти  реформират въоръжените сили в подготовката за въоръжен конфликт с Китай заради  спорни острови. В списъка на най-вероятните  военни  противници на Токио също така са обозначени Русия и Северна Корея. Това пише днес Российская газета, като се позовава на японския консервативен вестник „Sankei Shimbun“.

    През последните години значително се влошиха  отношенията между Токио и Пекин поради спор за собствеността на островите Senkanu (Diaoyu). Необитаемият архипелаг се контролира от Япония, но Китай не признава това.

    Според изданието, в момента японското правителство реорганизира въоръжените сили на страната, като осъществява  интеграция и координация между всички родове войски – армия, ВВС и ВМС. Основната цел на тези реформи е да готовност след 10-20 години  да се отрази военна агресия от страна на Китай в случай на намерението на Пекин да установи контрол над Сенкаку (Diaoyu). Като начална стъпка се планира разполагане в района на спорните острови на 2200 японски морски пехотинци.

    Твърди се, че подготовката е започнала веднага след неотдавнашното идване на власт  на новия японски премиер Шиндзо Абе, който е смятан за „ястреб“.

    Според „Sankei Shimbun“, новото японското правителство също ясно показва кой от негова гледна точка, освен Китай, се разглежда като военна заплаха. Този списък включва Русия и Северна Корея, по отношение на които се планира  да се активизират разузнавателните дейности.

    Ако се вярва на изданието, администрацията на Абе е намерила още една причина да се притеснява. Правителството възнамерява да засили защитата на японските атомни електроцентрали, които, според Токио,  биха могли да бъдат обект на атака от „въоръжени командоси от други страни.“

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *