Нов рекорд в цената на петрола за 2012 г.

    Нов рекорд на средногодишна цена за  барел нефт от еталонната марка Брент – 111,68 долара, е регистриран през миналата година в световната икономика. Данни за това бяха публикувани днес в  лондонското Сити.

    През 2011 г. средната цена за барел смес Брент  е била 110,91 долара. Миналата година тя се е увеличила с 3,5%.

    „Трябва да се отбележи, че през последните четири години  цената на барел Брент постоянно поставяше рекорди,“ – е заявил пред ИТАР-ТАСС служител на Лондонската петролна борса.

    През 2012 г. цената на барел Брент  постоянно е била на нивa над 100 долара, с изключение на 24 дни през юни и началото на юли. Най-високата цена е постигната на 1 март – 128,4 долара, а най-ниската – 22 юни – 88.49 долара.

    Специалистите отбелязват, че търсенето на петрол се е запазилo през втората половина на миналата година, заради  признаците за стабилизиране на икономическия растеж в Китай, вторият най-голям вносител на петрол в света. Своята роля е изиграла и  въведената от страна на Европейския съюз на 1 юли 2012 г. забрана за внос  на петрол от Иран.

    Само че на най-голямата в света борса –  New York Mercantile Exchange,  през изминалата година е имало обратна тенденция, предизвикана от постъпването в  икономиката на САЩ на първите търговски партиди от шистов  нефт.

    В резултат на това на 31 декември тя затвори при  цена на  барел за лек тексасаски петрол от 91,74 долара. Като цяло, през миналата година средната цена на петрола падна на New York Mercantile Exchange, в сравнение с 2011 г.,  с  7.1%.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *