Posted inБез категория

Към 2017 г. САЩ ще са на първо място в света по добив на петрол

САЩ ще изпреварят Саудитска Арабия и Русия, ставайки най-големият производител на петрол в света през 2017 г.. Това съобщи в понеделник агенцията по енергетика, прогнозирайки, че Вашингтон се приближава към постигане на по-рано немислимата енергийна независимост.

Според Международната агенция по енергетика (IEA), която консултира големите индустриални страни по въпросите на енергийната политика,  САЩ ще излезе в тази индустрия  на преден план. Настоящата прогноза рязко контрастира с предишните доклади на МАЕ, в които се отбелязва, че Саудитска Арабия ще остане най-големият производител на петрол до 2035 г.

„Енергийното развитие на САЩ е впечатляващо и  въздействието и ще се усети далеч отвъд границите на Северна Америка и далеч извън енергийния сектор,“ – се казва в годишния  дългосрочен отчет на МАЕ. Това е една от най-оптимистичните прогнози за икономически растеж в САЩ въз основа на производството на енергия.

„Нотдавнашното възстановяване на добива на нефт и газ в САЩ се дължи на най-новите технологии, които деблокират добива на нефт и ресурсите на шистовия газ, което стимулира икономическата активност, чрез получаване на по-евтин газ и електричество, даващи на индустрията (на САЩ) конкурентно предимство“, – се посочва в доклада .

МАЕ прогнозира продължаващ спад на вноса на петрол в САЩ. Ще се случи обратният процес: Северна Америка ще се превърне в износител на чист петрол около 2030г., а Съединените щати ще станат практически самодостатъчни по отношение на енергията  към 2035 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *