Турция: режимът на Асад пада през февруари 2013 г.

    Висши турски източници съобщиха  на 31 декември, че дните на режима на президента Башар  Асад са преброени, и не по-късно от февруари 2013 г. той ще загуби властта в страната, съобщи радио „Кол Исраел“.

    По-рано подобно изявление беше направено от министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган. Той каза, че скоро властта в Сирия ще премине в ръцете на  опозицията.

    Междувременно правителството на Сирия заяви, че ще подкрепи всяка инициатива, за да сложи край на гражданската война чрез мирни преговори. Премиерът Ваел Ал Халаки заяви, че  официален Дамаск иска да сложи край на кризата и да предотврати външна намеса в Сирия. Последното, според него, е абсолютно неприемливо, защото  сирийския народ трябва самостоятелно да определи собствената си съдба, пише вестник „Хюриет“.

    Министър-председателят добави, че страната е близо до историческия момент, когато народът ще  обяви победа над враговете. Според него, Сирия ще   изгражда   нов световен ред на принципите на зачитане на националния суверенитет и спазването на международното право.

    Според сирийски правозащитни активисти, броят на жертвите на гражданската война е над 45 000.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *