Русия дала на Асад ракети „Искандер“?

     

    След като стана известно за батареи  за противоракетна отбрана, които предоставят  американски, холандски и немски съюзници на Турция в НАТО, за разполагане по границата със Сирия, няколко часа по-късно в пристанище Тартус са влезли три руски военни кораби – десантните  „Новочеркаск“ и „Саратов“, както и спомагателния влекач MB-304. На борда на тези кораби има 300 руски моряци.

    Присъствието на руски военни кораби променя  стратегическия баланс между САЩ и Русия  не само край бреговете на Сирия, а  и между Израел и Сирия, и може да се  отнасят до планове да бъдат атакувани  иранските ядрени обекти.

    Военни и разузнавателни източници, на които се позовава DEBKAfile отбелязват, че руските кораби са разтоварили в сирийското пристанище Тартус 24  9K720 „Искандер“ (по класификацията на НАТО „Искандер“ е кодовото име на системите SS-26  Stone) –  мобилни тактически крилати ракети за използване на театъра на бойните действия в регионални конфликти.

    Според съобщения Сирия ще разположи шест батерии с 12 ракети срещу Турция, както и  шест батерии с 12 ракети срещу Израел и Йордания, които ще бъдат насочени, по-специално, към американски военни съоръжения в тези страни.

    Руската крилата ракета  няма конкуренти сред западните ракети: тя преодолява за секунда разстояние от около два километра. Ефективният и  обхват е около 300 километра, което означава, че лесно може да достигне до централните части на Израел от  Сирия. Бойната глава с тегло 480 кг поразява  предварително планирана цел с перфектна точност – удря в радиус от 30 до 70 метра. Ако бойната глава е оборудвана с оптичен прицел,  точността е 5 – 7 метра.

    Докато светът обсъжда сирийските ракети „Скъд“ и опасността от сирийските химически оръжия, истинската опасност се крие в руските „Искандер“, способни да носят ядрени бойни глави, които не могат да бъдат засечени нито от западни, нито от израелски ракети.

    Руският президент Владимир Путин, който обеща на двама американски президенти – Джордж Буш и Барак Обама, както и на трима израелски премиери – Ариел Шарон, Ехуд Олмерт и Бенямин Нетаняху, че той никога не би позволил ракети „Искандер“ да попаднат в Сирия и  Иран, още тогава е знаел, че тези крилати ракети ще попаднат не само в ръцете на Асад, но скоро – и в ръцете на аятолах Али Хаменей.

    Ето защо в събота, 15 декември, ръководителят на иранските въоръжени сили  генерал Хасан Фирузабади каза неща, които изглеждаха нереални. Той каза, че разполагането  НАТО-овски ракети „Патриот“ по границата на Турция със Сирия може да доведе до световна война, която ще застраши европейските страни.

    Всички сметнаха, че иранският генерал говори за системата за противоракетна отбрана „Пейтриът“, но той явно е имал предвид руската „Искандер“.

    Предаването на крилати ракети Асад ясно дава да се  разбере , че във външната си политика  Москва залага  на оста Техеран – Дамаск – „Хизбула“. Западът говори за скорошно падане на Асад, но …

    По материали на mignews.

     

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *