Европейският бюджетен пакт влиза в сила на 1 януари

    Европейският бюджетен пакт, който въвежда „златното правило“ и предвижда санкции в случай на отклонения в публичните финанси, ще влезе в сила от 1 януари благодарение на ратифицирането на договора от Финландия, съобщи Европейският съвет.

    „За да влезе договорът в сила, той трябва да бъде ратифициран от минимум 12 държави-членки на еврозоната. Това условие беше изпълнено, когато Финландия стана 12-та държава-членка на еврозоната, ратифицирала договора на 21 декември“, съобщи Европейският съвет.
    Влизането в сила на Европейския бюджетен пакт е добра новина, заяви говорителят на германското правителство Георг Щейнер. „Това е ключов елемент от положителната равносметка за изтичащата година. Но трябва да последват още мерки. Необходимо е в идните месеци да укрепим еврозоната чрез по-тясно икономическо сътрудничество“, допълни той.
    Договорът беше подписан на 2 март в Брюксел от 25 държави-членки на ЕС. Великобритания и Чехия решиха да не се присъединяват към него. Новият Бюджетен пакт цели да засили общата дисциплина след дълговата криза, като въведе навсякъде „златни правила“ за уравновесяване на сметките. /АФП /

    http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5401212

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *