Елементарен тест позволява да се оцени риска от преждевременна смърт

    Учените са установили, че способността на хората да сядат на пода и после да се изправят,  много точно показва състоянието на тяхното здраве. Тези, които се опират с ръцете или колене, са шест пъти по-застрашени от смърт в близките години, отколкото тези, които са в състояние да направят това без опора.

    Състоянието на опорно-двигателния апарат е важен показател за здравето при хора в напреднала възраст. Учените тествали 2 000 бразилци на възраст от 50 до 80 години и били изненадани как способността да сядат и да се стават от пода, прогнозира нивото на смъртност. По-дълго живеят тези хора, които могат да преминат теста, без да използват ръцете си за опора или да си помагат само  с една ръка.

    Учените наблюдавали участниците в експеримента  около 6 години и  установили, че хората, които могат лесно да сядат и да се изправят от пода  умират 5-6 пъти по-рядко от тези, на които не им се налагало да се подпират.

    В групата от хора, на които в теста  не им се налагала допълнителна опора, починали само  2 души (общо починалите били 159 души). Тестът е много прост и лесно може да се извършва у дома за  една или две минути.

    И ако това ви причинява затруднения, време е да се замислите за физически упражнения за сила и гъвкавост.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *