Posted inБез категория

10 пъти над нормата е замърсен въздухът в България

Превишение до близо 10 пъти над нормата на концентрация на фини прахови частици във въздуха в София и на много места в страната отчита Изпълнителната агенция по околна среда за 26 декември, пише „Дневник„. На две места в столицата – кварталите „Хиподрума“ и „Павлово“, е отчена по-голяма концентрация и на азотен диоксид.

Най-голямо отклонение от нормата за прахови частици във въздуха е отчето в софийския квартал „Надежда“ – 9.33 пъти, следван от пространството около Орлов мост с 9.26 пъти вповече. В „Хиподрума“ прахът е в 8.7 пъти над нормалната концентрация, в „Павлово“ – 7.27 и в „Дружба“ – 7.16.

Извън София най-много фини прахови частици има в Димитровград – 8.54 пъти над определеното, във Видин – 6.96, в Плевен – 7.27, в Пловдив – 7.05 и 6.83. По-голяма концентрация има и в Горна Оряховица – 6.64 пъти над нормата, както и в Шумен – 6.56.

Общо 27 са местата в страната, където е отчетена по-висока концентрация на фини прахови частици.

Основни източници на прах са промишлеността, транспорта, енергетиката и битовото отопление. През зимата основен източник на замърсяване е изгарянето на твърди и течни горива. Причина за това са ниските комини и специфичните метеорологични условия, при които няма вятър.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *