Психолог: Пушенето е орална нужда да се бозае

    В основата на навика на тютюнопушенето е „архаичната потребност от бозаене.“ За тази теория   в „Explorer“  разказва психологът Алекс Шнайер.

    „Една от теориите гласи: в първия стадий след раждането му, в човек възниква инстинктът за бозаене – анализатори го наричат орална фаза на развитие По време на този стадии зоната на удоволствие е  концентрирана около устата и устните.

    Детето расте, а тези  зони на удоволствията с времето се променят, но въпреки това оралната потребност си остава като правило непроменена – повечето имат такава нужда, и след това я заменят с нещо друго „- казва психологът.

    Такава „архаична“ необходимост може да се усилва в случай, че в ранно детство човек е преживял някакви психически травми.

    „Когато човек като дете не е получавал достатъчно удовлетворения на своите потребности, в по-нататъшния си живото той се опитва да компенсира това, по-специално, чрез тютюнопушенето, „- казва Алекс Шнайер.

    Той подчертава, че това е една от многото теории, а факторите на развитие на зависимост на тютюнопушенето  са много и най-различни.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *