Posted inБез категория

Oрганизации въстават срещу политическата система

Писмо до председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, до шефа на ЕК Жозе Мануел Барозу, до председателя на парламента Цецка Цачева и премиера Бойко Борисов ще изпрати асоциацията на потребителите на телекомуникационни услуги, с което ще поиска гласа на протестиращия Чавдар Янев да бъде чут.

Това съобщи Янаки Ганчев – шеф на потребителската организация. Той упрекна парламента, премиера и МС в бездействие и че нехаят по проблема, заради който Чавдар Янев 16 дена гладува при минус 15 градуса.
Припомняме, Янев протестира срещу действията на топлофикация.

Ганчев съобщи, че в писмото институциите ще бъдат информирани за това, че Янев от 1 декември е на палатка пред ВСС, както и че има съмнения, че компетентните органи са обвързани в престъпни групи.

Той не пропусна да изрази възмущение от „Топлофикация“ и българската съдебна система, затова че граждани, които търсят правата си, са разтакавани с години или получават отказ от правосъдие, а „Топлофикация“ осъжда граждани за един ден дори без уведомление за това.

Ганчев подчерта, че в случая на Янев, който е потърпевш от забавено правосъдие и липса на правосъдие, му предложили 10 000 лева, за да не се обръща към Страсбург.
Съдебната система си позволява произвол, категоричен е Ганчев.

В писмото до институциите ще бъде отправено и предупреждението към политиците: „Политици, гладът на народа ще ви изхвърли“.

Николай Колев – Босия, който тези дни се прочу с доматената революция, лансира идеята да се създаде граждански експертен съвет, който на основание Закона за достъп до обществената информация да влезе в архива на „Топлофикация“ и да направи гражданска проверка.
Той призова за незабавна ревизия на „Топлофикация“ и да има граждански контрол над държавните институции.

Николай Колев-Босия каза, че българският народ е суверен един ден на 4 години и оттам нататък го управляват като чуждо стадо. Конституцията непрекъснато се суспендира, заяви още той и настоя да се промени административния модел.

Янаки Ганчев съобщи още, че се подготвя паралелен референдум чрез интернет, като гласуването ще се извършва по време на референдума за ядрената енергетика, но ще бъде за и против нова конституция и нов обществен договор.

Ще има специална интернет платформа за гласуване от 8 до 20 часа в деня на референдума за ядрената енергетика. Така, по думите на Ганчев, хората ще могат да гласуват по друг въпрос, след като не са съгласни с манипулативно зададения им от парламента.

В същото време в столичния хотел „Радисън“ повече от 70 граждански структури и инициативни комитети от цялата страна, членуващи в Движение Модерна България се обединиха около идеята за провеждане на референдум по време на парламентарните избори.

Той да е за въвеждане на нормативен механизъм за предсрочно отзоваване на депутати, общински съветници и кметове. С това искане Движение Модерна България ще организира национална подписка през март догодина в съответствие със Закона за пряко участие на гражданите в управлението.

„Гражданите трябва да имат силно оръжие срещу самозабравили се политици – това е възможността за предсрочно отзоваване на депутати, общински съветници и кметове. Без да се чакат следващи избори“, подчерта общинският съветник от Пазарджик Илия Джамбазов.

„Това ще бъде първият граждански референдум за смяна на системата. Граждански, защото ще бъде изцяло по инициатива на хората, а не на партийните централи.
Граждански, защото е по въпрос, който партиите нямат интерес да поставят – отзоваването на депутати, общински съветници и кметове. Има добри примери на демократични регламенти за отзоваване в демокрации като САЩ, Канада, Швейцария и др.“, изтъкна Борислав Цеков, който е един от идеолозите на Движение Модерна България.

Юристът Здравка Кръстева обяви, че целта на Движение Модерна България е да събере повече от петстотин хиляди подписа, за да не могат партиите да заобиколят волята на гражданите.

„Няма да чакаме поредната партия или месия. Референдумите са силата на гражданите срещу олигархията“, призова от своя страна правозащитникът Петър Кичашки.

http://news.ibox.bg/news/id_734393768

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *