Китай няма да се бори за „доминираща роля в света“

    Развитието на Китай няма за цел да притиска другите, няма за цел да се бори с която и да е  държава за така наречената „доминираща роля в света“, заяви говорителят на външното министерство Хонг Лей на 12 декември на редовната си пресконференция.

    В отговор на въпрос за съдържанието на доклада „Глобални тенденции 2030“ на Националния съвет за разузнаване на САЩ, отнасящ се за Китай, Хонг Лей каза, че за последните години на реформи и откриване,   Китай в развитието си е постигнал такъв успех, че привлича към себе си погледи от цял свят.

    Само че Китай остава най-голямата развиваща се страна в света, за осъществяване на социолистическата модернизация на страната и предстои все още дълъг път, да води упорита  борба,  ние това го знаем пределно ясно.

    На неотдавнашния XVIII -то  конгрес на ККП бяха определени целите на бъдещето развитие на Китай; ние ще продължим да  съсредоточаваме  усилията си за изпълнението на такава централна задача  като икономическото строителство, да задълбочим реформата на икономическата система, да насърчаваме стратегическото регулиране на икономическата структура, да осъществяваме  координирано и устойчиво развитие във всички посоки .

    Китай   неотклонно ще следва пътя на мирното развитие. Развитието на Китай има за цел от време на време да надминава сама  себе си, да  има още по-голям принос за мира и развитието на човечеството, но той не е предназначен да задушава другите.

    Развитие на Китай има за цел да се гарантира това – хората да живеят щастлив живот, а няма за цел да се бори с която и да е държава за т. нар. „доминираща роля в света“, каза Хонг Лей.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *