Разсекретиха главното оръжие на котките

Паразитът Toxoplasma gondii е в състояние да  промени така поведението на гризачите,   че те да губят чувството за страх  и да станат лесна плячка за котките. Паразитът от котките вече може да се предава на човека. Очевидно, това се отразява на имунната система на жертвата, карайки я да произвежда съединение, крадено от 30думи което обикновено се намира в мозъка.

Може би имунната система и мозъка са еволюирали, като са използвали подобен механизъм, за да контролират поведението, казва Антонио Бараган от Каролинския институт. Така че  нормално паразитът трябва  трябва да се поема от дендритните клетки. По този начин други имунни клетки се научават да крадено от 30думи разпознават патогена, пише MedDaily.

Въпреки това, паразитът не само се  размножава в организма, но също така и по-бързо се придвижва в него чрез тези  дендритни клетки. Празитът активира набор от гени в клетките, заставяйки ги да изработват съединението GABA.

Това е невротрансмитер, който позволява на сигналите да се предават от един нерв на мозъка към  друг. Дендритните клетки имат рецептори за GABA.

Съединението, което се произвежда от клетките, стимулира същите тези рецептори. В резултат на това  в клетъчната крадено от 30думи мембрана се променя електродвижещата сила и дендритните клетки стават по-мобилни.

защищено INVITEXT

Post Comment