БСП обвини управляващите в тайни договорки с инвеститор за „Белене“, Борисов отрече

    БСП разполага с информация, че правителството е водило тайни преговори с частен инвеститор за строителството на АЕЦ „Белене“, които дори вече са финализирани и това е станало въпреки решението на Народното събрание проектът да бъде спрян. На пресконференция лидерът на социалистите Сергей Станишев призова премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката Делян Добрев спешно да отговорят има ли договорка с външен частен инвеститор за строителството не централата.

    Станишев припомни офертата на американската компания „Глобал пауър консорциум“, изложена през септември пред парламентарната икономическа комисия и поиска Борисов да обясни дали мнозинството е водило преговори на тъмно. „За това ли беше цялото протакане – за да се стигне до частен проект и някой от управляващите да вземе големи пари?“, попита реторично лидерът на БСП.

    Социалистите изказаха подозрения, че ако централата се строи като частен проект, няма да се отчита социалната политика и цената на тока за гражданите.

    Румен Овчаров предположи, че управляващите възнамеряват да обявят резултатите от тайните преговори преди референдума за бъдещето на ядрената енергетика.

    В отговор премиерът Бойко Борисов отрече  да е водил каквито и да било преговори. „Не съм се срещал с никакви потенциални чужди инвеститори и никой не е проявявал интерес да строи АЕЦ „Белене““, заяви Борисов пред „Фокус“. Той припомни, че решението на българския парламент и на ГЕРБ е, че централата няма да се строи с държавни пари.

    „Ние ще изчакаме провеждането на референдума за развитието на българската ядрена енергетика, а в конкретния случай мога да кажа само, че продължаваме политиката на правителството на Сергей Станишев да не строим „Белене“, допълни Борисов.

    http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/12/11/1966125_bsp_obvini_upravliavashtite_v_taini_dogovorki_s/?ref=rss

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *