Posted inБез категория

Научиха роботи да лъжат

Учени от Технологичния институт на Джорджия са разработили роботи, които може да заблуждават други роботи. Разработката е заимствана от модела на поведението на обикновените катерици и птици. Практическото приложение на научните изследвания   ще се използва във военни разработки. Изследването е публикувано в IEEE Intelligent Systems.

Екипът от учени, водени от професор Роналд Аркин започнали с биологични изследвания – те проучили поведението на катерици, които събират жълъди и ги крият в скривалищата си. Когато се оказвало, че друга катерица може да забележи това скривалище,  животните променяли поведението си.

Вместо да ходи до местата, където действително се пазят запасите,  катерицата си правила фалшиви скривалища и ги наобикаляла,  което определено заблуждавало другата катерица. Този модел  учените   прехвърлили на роботите. Ако врагът е някъде наблизо, роботът можел да променя своята стратегия за патрулиране, за да заблуди друг робот, или дори хора. По този начин може  да спечели време до пристигането на подкрепления.

В допълнение, Аркин изучавал поведението на птици, които „блъфират“ при опасност – преструват се на по-силни, отколкото са, и дори атакували врага. Не само емпирични данни, но също така и математическият модел доказвали, че такава измама е ефективна стратегия, като ползите от нея  надхвърлят риска  да бъдат уловени.

Във военната операция, робот, който е под заплаха, може също толкова ефективно да симулира способност да се бори с врага. Дори ако той не е в състояние да се защити ефективно, действията му може да повлияят на врага – да го накарат да реши, че рискът е неоправдан. „Измамата, ако се използва в точното време, може да сведе до минимум рисковете,“ – казва Аркин.

Проф. Аркин също така отбелязва, че разширяването на технологията извън военната сфера, където  „всички средства са позволени“, може да породи много етични въпроси. Той настоятелно препоръчва внимателно да се прецени доколко морално са приемливи проучванията, които учат роботите да заблуждават.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *