ГДР е продавала болни хора за опити

    Германския телевизионен канал ARD е намерил доказателства, че ГДР е продавала тежко болни хора на западни компании, които са ги използвали като морски свинчета за експерименти.

    Тази седмица  документалната програма  представи факти, които хвърлят светлина за събията през 1960 г.  около скандала с препарата „Talimonid“, след приемането на който жените раждат болни деца. В случая става дума за европейски медицински компании, които  провеждали многобройни експерименти с техните лекарства, преди да ги пуснат в продажба.

    В усилията си да спаси икономиката на страната, властите на ГДР са сключвали тайни договори с медицински компании, позволявайки им да  тестват нелицензирани продукти върху нищо неподозиращите пациенти.

    Бившият гражданин на Германската демократична република Хуберт Брумюлер, който сега живее на социални помощи за инвалидност поради болест на сърцето, съобщи, че по време на лечение в болница в края на 1980, той е получавал лекарството Spirapril, което само влошило състоянието му. Той също така каза, че един от неговите съседи в болницата починал внезапно от сърдечен удар. Преди забраната на употребата на препарата в клиниката,  починали 6 от 17 пациенти, страдащи от сърдечно-съдови заболявания.

    Междувременно вдовицата на друг пациент Анелиз Лехрер потвърди, че нейният съпруг е бил в  група от хора, които са получавали плацебо, за да се проследни разликата в прогресията на заболявания, свързани с кръвното налягане при пациенти, на които е бил тестван препарата Рамиприл. По този начин част от пациентите не са били лекувани.

    През 1988 г. Германската демократична република е подписала повече от 165 договора с различни фармацевтични компании, заработвайки от това повече от € 430 000

    Създателите на документалния филм са успяли да научат имената на тези, които са организира тестовете върху пациенти, но почти всички от тях отказват да коментират ситуация.

    Компаниите – производители също мълчат. Само френската корпорация Sanofi-Adventis е обявила, че ще предостави на обивинителите достъп до своите
    документи.

    Това е вторият голям скандал за нарушение на човешките права, който през последните месеци разтърсва Германия. В средата на ноември  Ernst & Young публикува доклад, в който се разкрива, че от 1960 до 1980 г.  шведската мебелна компания IKEA е използвала труда на  затворници в Източна Германия. Някои от тях са били вкарани в затвора по политически причини.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *