10-тте най-скъпи напитки в света (версия)

    Как мислите , в какво супербогаташите ще вложат  част от капитала си по време на Коледното пазаруване? Е, разбира се, списъкът включва луксозни коли, бижута и джаджи. Но има и още – уникални антични напитки за „домашния бар. Високите цени и специален вкус могат да впечатлят и най-изисканите гости.

    Специален каталог на десетте най-скъпи напитки е направил Барт Лейминг, шеф на фирма, която се занимава със старинни напитки,  намираща се в Бреда, Холандия. Неговата колекция може да разгледате на сайта www.oldliquors.com.

    И така започваме с края на списъка:

    10. Коняк от избата Comet Vintage ot 1811 г. – първоначална цена от 7 900 долара. Има едно нещо, по коeто  становищaта на сомелиерите не се различават – няма напитки с по-високо качество  от вината и коняците от 1811 г., произведени  в т.нар. „година на кометата“. През тази година голяма комета е стояла на небето  260 дни. На нейното присъствие се приписва дългото и горещо лято и топлата суха зима. През година гроздовата реколта е достигнала несравними нива на съвършенство, които са оказали влияние върху отличното качество на цялото производство на напитки.

    9. Уиски Linkwood-Glenlivet от 1898 г.  се продава за 19 хиляди долара. Тази  единствена по своя род бутилка съдържа едно от най-старите уискита в света.

    8. Коняк  Hennessy Silver Jubilee – 19 300 долара. Тази бутилка може да изглежда съвсем обикновена, въпреки че притежава наистина безценен скъпоценен бисер. Напитката  е бутилирана за да се празнува през 1977 г. Сребърен юбилеен на кралица Елизабет II. Тогава са произведени само 60 бутилки, а този коняк е направен от смес от различни марки коняк, на възраст над сто години.

    7. Конякът A.E. DOR Soleil d’Austerlitz е приготвен  през 1805 г., а една бутилка ще струва на ценителите на  такива антични питиета 28 700 долара. Не се заблуждавайте от сравнително неизвестната марка. Според много експерти в областта на старинните напитки, малкото шато все още произвежда едни от най-добрите коняци в света. Досега  са продадени  само три бутилки от коняка, който е напитка,  разлята от стара бъчва с обем от 3.5 литра. Разливан е в бутилки през 1980 година. Собственикът A.E. DOR си е оставил една бутилка, а другите е представил на френския президент.

    6. Коняк Courvoisier Erte Collection 8  на цена от 46 500 долара. Бутилките за тази колекция са проектирани от руския художник Ерте и съдържат много ценна комбинация от коняци Champagne от  известният замък Курвоазие, считан за един от най-големите производители на коняк. Направени са  само 12 000 бутилки, които са с номера от 1 до 7.

    5. Коняк  Remy Martin Louis XIII Age Inconnu, бутилиран  през 1938 г., цената на една бутилка – 68 250 долара. За производството на напитката се е използвала смес от повече от 1 200 коняци. Тази серия е била представена на на кралския банкет  на кралица Елизабет и крал Джордж VI през 1938 г. Една такава бутилка е била продадена на търг през март 2011 г. за $ 70 000.

    4. Коняк Croizet  от гроздовата реколта през 1842 г., една бутилка струва 100 300 долара. Това е потенциално най-скъпата бутилка коняк в света с обем 0.7 литра. Бутилка коняк реколта 1858 г. е била продадена на търг през октомври 2011 г. за 156 740 хиляда долара. Възрастта на тази напитка е 140 години, което е изключително рядко за коняк.

    3. Коняк  Courvoisier & Curlier реколта 1789 г. Цена  – 152 500 долара. Само си представете – напитката е дестилирана през същата година, когато френският народ щурмува Бастилията!

    2. Вино Chateau d’Yquem от реколтата през …  1787 г. За бутилка искат да получат 190 000 долара. През 2011 г. виното на същия замък, но разливано през  1811, бе продадено на търг за 120 500 долара. Не е изненадващо, че  бутилка, която е от 1787 г. е  с такава впечатляваща цена. Chateau d’Yquem е най-известният замък в света, в който се произвеждат бели десертни вина. Само най-големите щастливци  имат възможност да опитат такъв деликатес.

    1. Коняк Brugerolle,  реколта 1795 г.  Той е наистина с  рекордна цена – 221 600 долара. Тези колосални шестлитрови бутилки коняк са били любими на  френските офицери  и са пътували с армията на Наполеон Бонапарт. Всеки път, когато битката е спечелена, или, напротив, загубена, войници и офицери са отваряли по една таква бутилка и  всеки е получавал глътка от ценния еликсир. В момента има останала само една бутилка.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *