Сняг и студ взимат жертви на Балканите

    Започналият в края на тази седмица сняг и рязко застудяване причиниха смъртта на най-малко пет души на Балканите, а в няколко страни – Хърватия, Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина има проблеми с тока, силно е затруднена трафикът.

    Според тв HRT, в  Хърватия жертвите на студа вече са четири. По много пътища, включително една от главните пътни артерии на страната Загреб-Сплит, движението е спряно или силно ограничено. Много от шофьорите са в „снежен капан“ без вода, храна и гориво.

    В  събота загребското летище през по-голямата част от деня беше затворено. На няколко гранични контролно-пропускателни пунктове се забранява движението на товарни коли. Снежната покривка в планинските райони на Хърватия е 120 см, а температурата на места е до минус 14 градуса.  На адриатическото крайбрежие скоростта на вятъра е 150-200 км в час.

    Според агенция Танюг  от студ е загинал един човек в северната част на Сърбия.

    Спасителите са евакуирали миналата нощ повече от 360 души,  блокирани по  пътищата около градовете Нови Сад, Суботица, Кикинда, Сомбор, Шабац и Панчево. Що се отнася до планинските райони на Сърбия, дълбочината на снега е 50 cm.

    Снегът усложнява живота на хората и  в други страни на Балканите. В северната част на Черна гора, някои пътища са затворени поради сняг и силни ветрове. Температурата в планината стига до минус 12 градуса по Целзий.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *