„Вояджър 1“ навлезе в нова област на края на Слънчевата система

  Автоматичната междупланетна сонда „Вояджър 1“  /Voyager 1/   навлезе в нова област на края на Слънчевата система и  след като премине през нея ще  излезе в междузвездното пространство. Това съобщи в понеделник Лабораторията за реактивно движение на НАСА, където е построен „Вояджър 1“ и където е управлението на уникалната  експедиция.

  В граничния район на Слънчевата система линиите на магнитното поле на Слънцето се свързват  с  линиите на магнитното поле на междузвездното пространство. Учените смятат, че тази област все още е в рамките на нашата планетна система, защото посоката на магнитното поле е същата както и в други области по пътя на сондата. Предполага се, че когато „Вояджър 1“  излезе извън рамките на Слънчевата система, посоката на линиите на магнитното поле ще се промени.

  „Засега „Вояджър1″  все още се намира в пространството на Слънчевата система, но това е последната част от пътуването му към открития  космос.  Той може да го достигне в рамките на няколко месеца или няколко години.“ – Заяви в понеделник по време на конференция в Сан Франциско / Калифорния / Едуард Стоун, от проекта „Вояджър“.

  „Вояджър 1“, изстрелян в космоса през 1977 г., в момента е на разстояние на повече от 18 милиарда мили от Слънцето. Той се движи със скорост от 17 километра в секунда и може да стане първият космически апарат  , който ще напусне Слънчевата система и ще излезе в междузвездното пространство.   За 35 години  сондата е направила снимки на Юпитер и Сатурн, и позволи на учените да научат повече за Уран и Нептун.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *