Стоновете в леглото – естествена реакция или представление?

    Шумни въздишки, стонове и дори крясъци са обичаен съпровод на сексуалните отношения, отбелязва ABC. Но можем ли да приемем, че това е естествена физиологична реакция на сексуалното  удоволствие? – пита журналистката Кристина Гаридо. „Или сме се научили да стенем в леглото за да насърчаваме партньора?“ – гадае тя.

    И двете твърдения са верни, отговарят експертите. „Стоновете са психофизиологичен израз на удоволствието, но също така – потенциален инструмент за насърчаване на определено поведение от страна на партньора, за да го управлява“, – казва сексологът и психолог Антони Болинчес. Той припомня как крещят на кортовете тенисистите, удряйки топката.

    Мнението на Болинчес се споделя от експерта, които с очите си наблюдавали  200 женски оргазми в лаборатория.

    Американецът Бари Комисарук, съавтор на книгата „Оргазми: Всичко, което винаги сте искали да знаете и не сте посмяли да поискате“, смята, че стоновете по време на секс имат физиологична природа.

    От своя страна Болинчес съветва хората да не се въздържат от стонове: „Ако изпитвате фееричен оргазъм, но се опитвате да мълчите, това ще бъде пречка за удоволствието.“

    И още пикантни подробности: женските от видовете маймуни, склонни към моногамия – като горили и гибони, по време на секс не издават стонове. Стенанията са характеристика на приматите, които водят полигамен начин на живот. „Тяхната цел е да привличат повече мъжки, за да получат най-добрите и качествени сперматозоиди,“ – казва психологът Кристофър Райън.

    Но какъв е приносът на културата? Културата диктува думите, с които ние изразяваме удоволствие, или използването на стоновете за да повишим самочувствието на мъжете и да се стимулира оргазъм, пояснява Райън.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *