Брюксел се готви да направи първата крачка за изключване на Великобритания от ЕС

    Поради заплахите от страна на Великобритания да наложи вето на предложения за разглеждане и приемане тази  седмица на среща на върха на Европейския съюз седемгодишен единен бюджет, Брюксел започна работа по приемането му  без Лондон. Това съобщава днес вестник „Файненшъл таймс“.

    „В момента се обсъжда вариант за приемането на общ бюджет на ЕС за 2014-2020 година от всички държави-членки на Европейския съюз,  с изключение на Великобритания – посочва изданието. Висши чиновници признават, че подобен ход ще има ужасни последици за Лондон, който вече има доста сложни отношения с другите страни от ЕС „.

    Британският министър-председател Дейвид Камерън предупреди преди месец, че Лондон ще наложи вето на седемгодишния бюджет, освен ако не бъде  замразен  на сегашното ниво, но без да се  коригира спрямо инфлацията. Позицията на министър-председателя се утежни още, тъй като Камарата на общините на британския парламент гласува на 31 октомври за намаляване на размера на общия бюджет на ЕС, дори и коригиран спрямо инфлацията.

    Резолюцията, която нанесе удар на настоящия кабинет, няма силата на закон, но  още повече стеснява възможнбстите на  Камерън на срещата на върха, за да се постигне компромис за общия бюджет на ЕС.

    Европейската комисия се стреми да   увеличи  бюджета до около 1% от БВП на ЕС или до 1,033 трилиона евро.

    Съобщението на  „Файненшъл Таймс“ показва, че редица държави-членки на ЕС са толкова подозрителни към политиката в Лондон, че  са готови да го изключат от единния бюджет на ЕС и по този начин да направят първата стъпка към изключването на Великобритания от ЕС.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *