„Фермата на животните“ на Оруел съществува: според учените, свинята почти не се различава от човека

    Фразата на Джордж Оруел, че между човека и свинята няма почти никаква разлика, е много по-близо до научната истина, отколкото е предолагал автора, пише Daily Mail.

    Този извод е на журналиста Марк Приг по повод  най-голямото по рода си изследване на генома на свинете,  публикувано в Nature.

    „Учените са открили, че свинете са адаптивни и подлежат на опитомяване, и че лесно се съблазняват с храна. Всички тези черти са много близки с човешките.“ – се казва в статията.

    Освен това свинете страдат от същите генетични заболявания и дисфункции на протеини, които причиняват много заболявания като болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон и затлъстяване. По този начин проучването на генома на прасетата – е ключът към нови методи за лечение на заболявания при човека.

    Но има и разлики: свинята има много по-малко рецептори за горчив вкус, отколкото човек, а вкусът  на сладко и на месо тя възприема по своему.
    „Може би хората са опитомили свинете, тъй като тези животни са в състояние да се хранят с това, което за хората е негодно за консумация“ – казва проф. Алън Арчибалд.

    Анализът на генома е важен за да се създадат нови породи свине в ситуация, когато търсенето на месо се увеличава. В случая особено полезни може да се окажат гените на дивата свиня, отбелязват учените.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *