Пет факта, които си струва да се знаят за бъдещия китайски президент Си Цзипин

    Констанс Жаме разкрива някои детайли от биографията на Си Цзипин. След няколко месеца, той ще ръководи втората страна в света, но за повечето хора този човек е мистерия, пише Le Figaro.

    Той прекарва детството си в Пекин, учи в най-добрите училища. Неговият баща му вдъхва  „революционните принципи“, но през 1962 г.  изпада в немилост и семейството му е изключено от партията, казва авторът.

    На 15 години Си Цзипин пристигнал в много беден район, опитал се да избяга от там, което му коствало  шест месеца принудителен труд в лагер. След това го връщат в селото, където прекарва 7 години. През тези години  Си Цзипин си  спечелва репутация на човек от народа, близък на селяните, подчертава изданието.

    През 1980 г. Си Цзипин се жени за популярна певица, изпълнителка на военен репертоар. „Тя в Китай е много по-известна от него –  пише авторът.  Но за да не попречи на  политическия възход на съпруга си,  напуска сцената през 2008 година.“

    Влизайки в Комунистическата партия на Китай  през 1974 г., Си Цзипин  преминава през всички степени. „В една система, която е поразена от корупция, той не е засегнат от нито един скандал,“ – казва журналистката. Според един от роднините му, най-лошото нещо, което можете да намерите за него- „книги, които не са предадени навреме в библиотеката“.

    „Си Цзипин има слабост към САЩ . Той е бил там шест пъти , а дъщеря му в момента е студент в Харвард.“ – се казва в статията. „В света още няма  консенсус как  се произнася името му, така че чуждестранните колеги, които се готвят за среща с него, трябва  малко да репетират“ – казва в заключение авторът.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *