Башар Асад: В Сирия няма гражданска война

    Сирийският президент Башар  Асад даде половинчасово интервю за руския англоезичен телевизионен канал „RT“, от което става ясно, че при никакви обстоятелства не възнамерява да напусне родината си или да се откаже от властта.

    На въпроса на журналиста “ Къде  можете отидете aко пoискате да напуснате страната“ Асад каза: „В Сирия. От Сирия аз мога да отида само  в Сирия. Това е единственото място, където аз може да се намирам. Аз не съм марионетка на Запада за да отида на Запад или… някъде другаде. Аз съм сириец, роден в Сирия, и трябва да живея и да умра в Сирия „.

    Той отбеляза също, че „дали ще остане президент или не“, могат да решат само хората и единственият начин да го отстранят от власт „е чрез избирателната урна“.

    Въпреки факта, че светът отдавна  нарича това, което се случва в Сирия  гражданска война, сирийският лидер  мисли по друг начин.

    „Има различия, но те не   означават, че има  гражданска война. Причини за възникване на гражданска  война може да бъдат  дълбоки етнически или религиозни въпроси. Понякога възникват етнически или сектантски напрежения, но те не  създават сериозен проблем. Ако в едно семейство, в племе, в града възникнат  несъответствия, това е нормално, това не означава, че има гражданска война „.

    Асад е убеден, че за това, което се случва в страната му е виновен Западът, Турция (и лично министър-председателя Ердоган) и някои арабски страни. „Западът постоянно създава врагове.  Преди враг бе комунизма, по-късно стана исляма, след това, по различни причини – Садам Хюсеин. Сега искат да създадат нов враг – Башар, затова  казват, че проблем  е президента и той трябва да напусне“

    Той добави: „Проблемът не е между мен и хората – нямам никакъв проблем с хората. Срещу мен са САЩ, срещу мен е Запада, срещу мен са  много  арабски страни и Турция. Ако сирийския народ е също срещу мен, как бих останал тук? “

    Асад отново обвини западните разузнавателни агенции, че те подкрепят бунтовниците, и предупреди срещу опитите за външна намеса в Сирия. „Такава намеса, ако това се случи, ще бъде непосилна за света. Сирия е последният бастион на секуларизма, стабилността и мирното съжителство в региона.  Ако в Сирия започнат проблеми, ще тръгне верижна  реакция, която ще засегне всички страни от Атлантика до Тихия океан, и  целия свят.

    Сирийският лидер каза, че за нищо не съжалява и, че ако  има  възможност да се върне назад, той би направил същото.

    Кървавият конфликт в Сирия продължеава почти 20 месеца. Неговите жертви вече са повече от 30 хиляди души, и този брой продължава да расте.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *