Експеримент: Как се живее една година по библейските закони

31-годишната Рейчъл Евънс   спазва Библейските закони и започва да нарича съпруга си „господин“ (послание към Ефесяните), отказва   секса, ушива си прости дрехи (1 Петрово), по време на месечния цикъл спи сама в палатка в градината (Левит, 15, 19 и сл.). Тя мълчи в църквата и по време на молитва покрива главата си .

“ Една  годината тя живее както Библията предписва на  жените „- казва Торстен Шрьодер в материал за Financial Times Deutschland. Някои от правилата, според нея, не издържали дълго: наричайки съпруга си „господин“ след една седмица и станало смешно. Въпреки това  останалите съблюдавала една годинаи в края на октомври публикува книгата „Годината на библейската женственост“  (A year of biblical womanhood).

Еванс живее в „Библейския пояс“ на Америка  и в един момент и писнало, че мнозина се позовават на Библията, казвайки, че жените не трябва  да заемат важни позиции в  църквата или кариерата. „Всеки избира само тези правила, които му харесват. Исках да поставя под въпрос тази практика.“ – казва тя.

В същото време, пише списанието, Еванс е показала, че понякога последиците  от тълкуване на Библията са абсурдни. Така например, по изказването от  Притчи „Мъжът и е познат до портите, когато седи със старейшините на земята“ Евънс, хвалейки съпруга си, нарисуваала плакат с надпис „Дан е прекрасен!“ и застанала на входа на града.

Някои християнски консерватори се възмущават, че тя поставя под въпрос истинността на Писанието  и му се присмива, пише авторът. Еванс обаче уверява, че в никакъв случай не преследва подобна цел. Самата тя се описва като протестантка и се смята за един от  влиятелните консервативни публицисти: нейния блог се чете от  100 хиляди души на месец.

Изданието съобщава, че Lifeway, една от най-големите търговски мрежи за продажба на християнски книги, обявява бойкот на книгата, тъй като Еванс многократно повтаряла думата „вагина“. Издателите се опитали да я принудят да цензурира  книга, защото от продажбите в мрежата  се очаквали 40% от оборота, обаче  читателите и други християнски писатели застанали на нейна страна и Еванс не променя нищо.

Според Евънс, спорът с издателя е по-труден, отколкото да се спазват някакви правила. Що се отнася до правилата, най-трудното нещо е да се избегне контакт с мъжете при месечен цикъл: Левит забранява ръкостискания и прегръдки. Така, по време на сватба е трудно да се обясни на други гости, защо тя не може да танцува със съпруга си. Нейният съпруг, според Евънс, много се радвал, когато годината завършила.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *