Експеримент: Как се живее една година по библейските закони

    31-годишната Рейчъл Евънс   спазва Библейските закони и започва да нарича съпруга си „господин“ (послание към Ефесяните), отказва   секса, ушива си прости дрехи (1 Петрово), по време на месечния цикъл спи сама в палатка в градината (Левит, 15, 19 и сл.). Тя мълчи в църквата и по време на молитва покрива главата си .

    “ Една  годината тя живее както Библията предписва на  жените „- казва Торстен Шрьодер в материал за Financial Times Deutschland. Някои от правилата, според нея, не издържали дълго: наричайки съпруга си „господин“ след една седмица и станало смешно. Въпреки това  останалите съблюдавала една годинаи в края на октомври публикува книгата „Годината на библейската женственост“  (A year of biblical womanhood).

    Еванс живее в „Библейския пояс“ на Америка  и в един момент и писнало, че мнозина се позовават на Библията, казвайки, че жените не трябва  да заемат важни позиции в  църквата или кариерата. „Всеки избира само тези правила, които му харесват. Исках да поставя под въпрос тази практика.“ – казва тя.

    В същото време, пише списанието, Еванс е показала, че понякога последиците  от тълкуване на Библията са абсурдни. Така например, по изказването от  Притчи „Мъжът и е познат до портите, когато седи със старейшините на земята“ Евънс, хвалейки съпруга си, нарисуваала плакат с надпис „Дан е прекрасен!“ и застанала на входа на града.

    Някои християнски консерватори се възмущават, че тя поставя под въпрос истинността на Писанието  и му се присмива, пише авторът. Еванс обаче уверява, че в никакъв случай не преследва подобна цел. Самата тя се описва като протестантка и се смята за един от  влиятелните консервативни публицисти: нейния блог се чете от  100 хиляди души на месец.

    Изданието съобщава, че Lifeway, една от най-големите търговски мрежи за продажба на християнски книги, обявява бойкот на книгата, тъй като Еванс многократно повтаряла думата „вагина“. Издателите се опитали да я принудят да цензурира  книга, защото от продажбите в мрежата  се очаквали 40% от оборота, обаче  читателите и други християнски писатели застанали на нейна страна и Еванс не променя нищо.

    Според Евънс, спорът с издателя е по-труден, отколкото да се спазват някакви правила. Що се отнася до правилата, най-трудното нещо е да се избегне контакт с мъжете при месечен цикъл: Левит забранява ръкостискания и прегръдки. Така, по време на сватба е трудно да се обясни на други гости, защо тя не може да танцува със съпруга си. Нейният съпруг, според Евънс, много се радвал, когато годината завършила.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *