САЩ разубеждават Израел да не нанася удари по Иран

    Американското военно командване предупреди своите израелски колеги, че всяко действие срещу Иран би могло сериозно да ограничи способността на силите на САЩ в региона да провеждат свои собствени операции за противодействие на ядрената програма на Иран, пише „Гардиън“.

    Военноморските, въздушни и сухопътни сили на САЩ зависят от управниците на страните от Персийския залив, отбелязва авторът Джулиан Боргер. Американската военноморска база е  разположена в Бахрейн, а основните  военновъздушни бази са в Кувейт, Катар, Бахрейн, ОАЕ и Оман. „Военното ръководство на САЩ смята, че не може да разчита напълно на тези бази във военни операции срещу иранските инсталации, в случай че  Израел действа пръв,“ – пише авторът.

    „Страните от Персийския залив могат да подкрепят мащабна война срещу Иран, но те знаят, че ограниченото въздействие не е достатъчно, тъй като то няма да унищожи програмата, а  само ще разгневи Иран,“ – казва източник в региона.

    Израелските лидери намекнаха, че  могат да предприемат военни действия за да забавят   иранската ядрена програма, но заплахата е намаляла  през септември, когато премиерът Бенямин Нетаняху каза пред Общото събрание на ООН, че Иран ще пресече „червената линия“ на Израел през  пролетта или лятото на следващата година.

    Френският президент Франсоа Оланд се срещна с Нетаняху в Париж в сряда и се изказа против военни действия, се казва още в публикацията. Израелският премиер заяви, че санкциите не са успели да спрат ядрената програма на Иран,  и че арабските страни, също ще  почувстват облекчение, ако Иран бъде  възпрепятстван да разработва ядрени оръжия.

    „Ударът може да предизвика сериозни проблеми за страните от Персийския залив в политическата сфера.  Рискът от регионална война е твърде голям  за тях,“ – казва Емил Хокайем от Международния институт за стратегически изследвания в Бахрейн.

    „Ние живеем на новия Близък изток, където улицата е по-силна, а лидерите – по-слаби – казва Ами Аялон,  бивш  ръководител на сигурността в Израел – За да е Израел в състояние да се изправи срещу Иран, ние трябва да изградим коалиция от относително прагматични режими в региона, и единственият начин за това е демонстрация на напредък в израелско-палестинския конфликт „.

    Източник: The Guardian

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *